niedziela, 16 lutego 2014

Tort Joga

W czasie naszego ostatniego babskiego spotkania zostałam namówiona na założenie fanpage Słodkich dekoracji, bo jakoś tak mało ostatnio zamówień. Co prawda nie wiem jak ja to wszystko ogarnę, bo blog, strona www i jeszcze ten fanpage, ale mam nadzieję, że będzie on żył własnym życiem, wystarczy że wrzucę jakieś zdjęcie.
Jeśli chodzi i zamówienia, zawsze mogę liczyć na Asie, która uważa, że mój "talent" się marnuje i reklamuje minie jak tylko może.  Tym razem zamówiła tort, na pożegnanie koleżanki, która jest miłośniczka Jogi. Od razu  wymyśliłam, że zrobię figurkę w pozycji lotosu. Nie bardzo niestety chciały się składać ręce, ale zobaczyłam w internecie że pozycja lotosu może też być z rękami na kolanach. Jak zwykle przy okazji robienia tortu czegoś się nauczyłam, a nawet miałam takie myśli, żeby spróbować zrobić na sobie taki lotos, ale szybko przegnałam te myśli. Skupiłam się na lepieniu figurki.



poniedziałek, 10 lutego 2014

Tort Mini Cooper

Dawno nie zamieszczałam nowych tortów. Jakoś tak ostatnio mam mało zamówień. Ostatnio robiłam tort w kształcie Mini Coopera. Chciałam aby podobał się jubilatce i chyba się udało, bo zaraz po tym jak go zobaczyła wysłała zdjęcie swojej mamie.



Moja pasja do pieczenia ostatnio jest niezaspokojona, bo zamówień na torty mało, a domownicy odmawiają spożywania ciast w takich ilościach jakie ja bym chciała je piec. W dodatku Diana postanowiła w nowym roku nie jeść cukru i nabiału.  Zaczęłam w związku z tym piec chleby i pizzę.
Wczoraj znalazłam przepis na pyszne bananowe bułeczki bez cukru, ale naprawdę słodkie. Wszystkim domownikom smakowały.  Są banalnie proste. Co prawda w przepisie używa się maślanki, ale Diana jednak je jadła (w przeliczeniu na jedną bułkę to by pewnie wychodziła łyżeczka).     Następnym razem spróbuję użyć  np. mleka sojowego albo owsianego, powinny się udać i tak. A oto przepis:
Bułeczki bananowe

  • 2 duże banany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
  • maślanka

Banany rozgnieść widelcem, dodać (przesiane) oba gatunki mąki wymieszane z sodą, rodzynki i sól. Dodać maślankę tak aby uzyskać gęste ciasto jak na kluski. nakładać łyżką na papier. Można posmarować wodą lub roztrzepanym jajkiem, ewentualnie posypać sezamem lub słonecznikiem. Piec 20 min w temperaturze 190 stopni.