Mój przepis na ciasto bezglutenowe odkryłam rok temu, jak siedziałam na długim zwolnieniu i miałam mnóstwo czasu na oglądanie programów kulinarnych. Pochodzi ze strony doradcy smaku, ale ja w swoim przepisie nie używam mąki, dlatego jest to przepis bezglutenowy. Ciasto jest pyszne, czekoladowe, a jak zastąpi się w nim cukier ksilitolem (co już robiłam i wychodzi), to może być też dla tych, którzy dbają o linię. A oto przepis:
Czekoladowe ciasto bez glutenu
- czekolada 350 g
- masło 300 g
- cukier 160g
- jajka 8 szt.
- migdały 100 g
- cukier puder
- cynamon mielony
- imbir mielony
- gałka muszkatołowa mielona
- laska wanilii 2 szt.
- sól morska
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do czekoladowej masy i dokładnie wymieszać. Dodać tarte migdały. Na koniec dodać ubite ze szczyptą cukru białka. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.