W ostatnią sobotę karnawału urządziliśmy bal przebierańców. Dla mnie była to oczywiście okazja do upieczenia kilku ciast. Postanowiłam zrobić ciasto z jabłkami, bo mam ich sporo w słoikach. Zużyłam cały litrowy słoik , ale jak nie macie zapasów na zimę, można zrobić tak jak w przepisie. Nie zdążyłam zrobić polewy czekoladowej i polałam ciasto gotowym sosem toffi do lodów. Ale też było smaczne. A oto przepis:
Ciasto orzechowo-kokosowe z jabłkamiciasto kruche:
- 30 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
- 8 jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 4 białka
- 15 dag cukru
- 15 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto orzechowe:
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- 15 dag mielonych orzechów
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto kruche. Połowę rozwałkować i wyłożyć formę. Wstawić do piekarnika i podpiec przez 10 minut w temp 150-180 stopni. Drugą połowę włożyć do lodówki. Jabłka usmażyć i wymieszać z galaretkami. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubić na gładką sztywną masę. Wsypać wiórki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na jabłka. Na masę orzechową ubić białka na sztywno, dodać cukier i ubić na gładką sztywną masę, dodać żółtka, chwilę jeszcze ubijać, wsypać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać, wyłożyć na warstwę kokosową. Rozwałkować resztę ciasta kruchego i przykryć nim ciasto orzechowe. Piec 40-50 minut w temperaturze 150-180 stopni. Po ostudzeniu placek odwrócić tak aby jabłka były na gorze. Udekorować polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twój komentarz będzie widoczny, dopiero jak go przeczytam. Przed opublikowaniem komentarza kliknij podgląd, żeby go zobaczyć.