Basia Ritz pisze na Facebooku, że ma zawsze w domu trochę kruchych ciasteczek dla gości. Ponieważ mam teraz dwa tygodnie wolnego i mnóstwo czasu, to zamiast zająć się tą stertą prasowania postanowiłam pobawić się moim pistoletem do ciasteczek i wypróbować kolejne przepisy Wiltona i zrobić sobie taki zapasik dla niespodziewanych gości. Zabawa mnie wciągnęła i wypróbowałam od razu dwa przepisy. Niestety pomysł z zapasikiem nie bardzo się udał, bo Jędrek ma jakiś zmysł w wynajdowaniu kryjówek gdzie schowałam te ciasteczka. Żeby jednak trochę go od tych ciasteczek odciągnąć natchniona dzisiaj telewizją śniadaniową usmażyłam w ramach treningu przed Tłustym Czwartkiem pączki hiszpańskie i zrobiłam pączki pieczone (raczej bym powiedziała że to są bułeczki drożdżowe z marmoladą różaną). Według opinii Janusza i Teścia pączki hiszpańskie wyszły super. I oto moje przepisy
Ciasteczka z masłem orzechowym
- 0,5 szklanki masła
- 0,5 szklanki masła orzechowego
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki wanilii
- 1 jajo
- 1,5 szklanki mąki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyciskać maszynką ciasteczka na nie natłuszczoną blachę. Piec 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Cytrynowe ciasteczka z serem i makiem
- 1 szklanka masła
- 85 gram sera ricotta
- 1 szklanka cukru
- 1 jajo
- sok z 0,5 cytryny
- otarta skórka z jednej cytryny
- 2,75 szklanki mąki
- 0,25 łyżeczki soli
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyciskać maszynką ciasteczka na nie natłuszczoną blachę. Piec 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twój komentarz będzie widoczny, dopiero jak go przeczytam. Przed opublikowaniem komentarza kliknij podgląd, żeby go zobaczyć.