Absolutnym hitem zeszłego roku były muffinki dyniowe. Wszystkim bardzo smakowały, ale to nie znaczy, że nie szukam nowych przepisów.
Cukinia rośnie u mnie w ogródku i jest jej tyle, że mogłabym karmić moją rodzinę cukinią codziennie przez cały lipiec i sierpień. Oczywiście robię z niej leczo, placki, zupę, frittatę, lasagne, grilluję do sałatki, ale i tak jeszcze jest jej dużo. W książce "Muffinki" znalazłam przepis na słodkie muffinki z cukinią. Oczywiście jak to z muffinkami, przepis bardzo prosty i szybki. W przepisie jet skórka pomarańczowa i cytrynowa, ale ja miałam tylko cytrynową i też jest dobrze. Oczywiście na wierzchu polałam je lukrem i dla ozdoby dodałam kwiatuszki.
Muffinki cukiniowe- 250 g cukinii
- 200 g mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 1 jajo
- cukier waniliowy
- 150 g kwaśnej śmietany
- 80 ml oleju
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. dodać startą na drobnej tarce cukinię i orzechy. Jajko utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać olej, śmietanę i sok pomarańczowy oraz skórkę cytrynową. Dodać masę jajeczną do masy mącznej, dokładnie wymieszać, nałożyć do foremek. Piec 20-25 minut w temperaturze 150-180 stopni. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twój komentarz będzie widoczny, dopiero jak go przeczytam. Przed opublikowaniem komentarza kliknij podgląd, żeby go zobaczyć.