Placek z gruszkami
- 250 g masła
- 250 g cukru
- cukier waniliowy
- 3 jaja
- zapach rumowy
- 350 g mąki
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka mielonego kardamonu
- 150 g jogurtu
- sok z 1 pomarańczy
- 1,5 kg gruszek
- sok z 1 cytryny
- 50 g płatków migdałowych
- 40 g brązowego cukru
- 40 g masła
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka i dalej ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kardamonem. Dodać jogurt i sok z pomarańczy. Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki, skropione sokiem z cytryny. Posypać płatkami migdałowymi, cukrem i wiórkami z masła. Piec 60 minut w temperaturze 150 -180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twój komentarz będzie widoczny, dopiero jak go przeczytam. Przed opublikowaniem komentarza kliknij podgląd, żeby go zobaczyć.