Wiosna rozkwita i prawie zaczyna być już lato. Nawet klimatyzację mam już w pracowni. Dlatego tym razem zrobiłam w czwartek ciasto z rabarbarem. Najpierw miałam zamiar położyć rabarbar na cieście drożdżowym, ale okazało się, że nie mam w domu drożdży i połączyłam dwa przepisy w jeden. Jak zwykle ciasto bardzo proste i szybkie.
Ciasto z rabarbarem z bezową dekoracją
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg rabarbaru
- 3 białka
- 150 g cukru
Białka ubić, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Dodać stopniowo olej i ½ szklanki wody. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Przełożyć do formy. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki około 5cm i wyłożyć na ciasto.Białka ubić na sztywno z cukrem. Nałożyć dekoracyjnie na ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 150 stopni.
Jak tylko wróciłam do domu z pracy zrobiłam ciasto dla Maciusia (wielbiciela muffinek dyniowych) na jego imieniny. Wyglądało tak:
I jeszcze zrobiłam tort dla Wiesiuni i Ani z okazji otwarcia ich firm. Mam nadzieję, że przyniesie im szczęście
Dbałość o szczegóły robi wrażenie... Piłka zniknęła błyskawicznie. Dziękujemy.
OdpowiedzUsuńIwona i Maciek