Nie tylko u Magdy Gessler czuć już zapach świąt (jak przeczytałam na facebooku), u mnie też bo już upiekłam świąteczne pierniczki. Co prawda muszę je chować przed rodziną, żeby coś do świąt zostało i pewnie będę jeszcze je robić bo zabraknie.
Najlepiej zrobić je już dziś (ja swoje zrobiłam tydzień temu a dziś tylko dekorowałam). Pierniczki po upieczeniu są kruche dobrze jest je włożyć do pudelka. Najlepsze są po kilku tygodniach. Mam przy nich super zabawę z różnymi kształtami. W tym roku zrobiłam z nich kolorowe choineczki i szopkę. Szopka jeszcze czeka do świąt na lukier, ale choineczki już są gotowe. Pewnie jeszcze zrobię z tego ciasta ozdoby na choinkę.
Pierniczki z lukrem Najlepiej zrobić je już dziś (ja swoje zrobiłam tydzień temu a dziś tylko dekorowałam). Pierniczki po upieczeniu są kruche dobrze jest je włożyć do pudelka. Najlepsze są po kilku tygodniach. Mam przy nich super zabawę z różnymi kształtami. W tym roku zrobiłam z nich kolorowe choineczki i szopkę. Szopka jeszcze czeka do świąt na lukier, ale choineczki już są gotowe. Pewnie jeszcze zrobię z tego ciasta ozdoby na choinkę.
- 55 dag mąki
- 30 dag miodu
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki sody
- 5 dag przyprawy do piernika
- 12 dag masła
- 1 jajo
Do mąki dodać ciepły płynny miód, wymieszać, dodać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a kiedy masa nieco przestygnie płynne masło i jajo. Zagnieść gładkie dość twarde ciasto. Przed wałkowaniem włożyć na 1-2 h do lodówki. Piec w temp 150º 8 minut.
Choineczki są przecudne! Miałam dzisiaj przyjemność otrzymania jednej z nich i niech sam Janusz opowie, jak się nimi zachwycałam. Bardzo dziękuję za świąteczny prezencik, jest mi niezmiernie miło:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Agnieszka