Po świętach zostało mi sporo zamrożonych białek (pozostałości po cieście drożdżowym) i postanowiłam wypróbować przepis na ciasto drożdżowe z samych białek. Ciasto oczywiście nie jest tak pyszne jak to z e-booka Magdy Gesler, ale spokojnie może być rodzajem słodkiej bułki śniadaniowej. Z przepisu wychodzą dwie standardowe babki. I oto przepis;
Ciasto drożdżowe na białkach- 1 kg mąki
- 2 szklanki mleka
- 6 dag drożdży
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g masła
- 8 białek
- 4 łyżki rodzynek
- szczypta soli
Do miski przesiać 1,5 szklanki maki, wlać letnie mleko dodać pokruszone drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać. Zaczyn odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę maki, sól, rodzynki, wymieszać. Dodać ubite na sztywno białka, wyrobić, na koniec dodać roztopione masło i jeszcze raz dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na koło 1 godzinę. Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni(sprawdzić patyczkiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twój komentarz będzie widoczny, dopiero jak go przeczytam. Przed opublikowaniem komentarza kliknij podgląd, żeby go zobaczyć.