Dzisiaj już w supermarkecie "Jingle Bells", zatem moje niecierpliwe oczekiwanie na świąteczne wypieki chyba jest usprawiedliwione. Powstrzymuję się przed pieczeniem pierników i pierniczków, ale wczoraj nie wytrzymałam i zrobiłam kruche ciasteczka korzenne. Użyłam mojej maszynki do kruchych ciasteczek, a przepis wzięłam z instrukcji do Cookie Master Wiltona. Mielone goździki i ziele angielskie zrobiłam sobie w moździerzu. Oczywiście wypróbowałam świąteczne kształty, gwiazdki mi wychodziły pokraczne, ale za to choineczki super. Przepis banalny, a jak się ma maszynkę, to zrobienie kilkudziesięciu ciasteczek zajmuje kilka minut.
Ciasteczka korzenne- 2/3 szklanki ciemnego cukru
- 1 jajo
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wkładać do maszynki i wyciskać na blachę ciastka. piec w temperaturze 150-180 stopni przez 10 minut. Ważne, żeby blacha nie była posmarowana tłuszczem bo inaczej ciasteczka nie będą się chciały wyciskać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twój komentarz będzie widoczny, dopiero jak go przeczytam. Przed opublikowaniem komentarza kliknij podgląd, żeby go zobaczyć.