piątek, 26 lipca 2013

Ciasteczka kokosowe

W wakacje wszyscy gdzieś wyjeżdżają, dlatego jedynymi odbiorcami moich wypieków pozostaje moja rodzina. Niestety ostatnio jakoś słabo im idzie jedzenie ciast, ale ciasteczka owszem. Postanowiłam zatem wypróbować mój nowy pistolet do ciasteczek. Dostałam go od Iwonki, a właściwie zamieniłam się z nią na mój stary, bo ona ciasteczek i tak nie robi, tylko używała go jako szprycę do kremów. Zamiana wyszła korzystnie, bo w moim pistolecie było więcej końcówek do kremów, a w jej więcej dysków do ciasteczek.  Oczywiście można zamiast pistoletu użyć maszynki do mięsa z przystawką do ciasteczek. Jeśli używacie pistoletu, pamiętajcie że blacha nie może być natłuszczona bo ciasteczka nie będą chciały się przyklejać.
Tym razem przepis na ciasteczka z wiórkami kokosowymi, bo na takie miałam wszystkie składniki w domu. Ale że ciasteczka znikają błyskawicznie pernie niedługo wypróbuję coś nowego.
Ciasteczka kokosowe
  • 1 szklanka (220 g) miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyciskać pistoletem na nienatłuszczoną blachę. Piec 10 minut w temp 150 stopni. Jeszcze ciepłe zdjąć z blachy

1 komentarz:

  1. Cieszę się, że jesteś zadowolona z zamiany:) Brakuje mi zdjęć jakie Ci wyszły te ciasteczka.
    Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń

Twój komentarz będzie widoczny, dopiero jak go przeczytam. Przed opublikowaniem komentarza kliknij podgląd, żeby go zobaczyć.