Jesień się zaczęła a ja popadam chyba w depresję, bo nic mi się nie chce robić. Żeby jakoś przełamać ten marazm postanowiłam upiec jakieś ciasto. Chciałam wypróbować przepis, który widziałam u Ewy Wachowicz na ciasto ze śliwkami, ale miałam w domu tylko pół melona. Melon jest mniej słodki od śliwek, dlatego posypałam ciasto kruszonką. Można użyć oczywiście innych owoców.I tak powstał mój nieco zmodyfikowany przepis.
Ciasto z melonem
- 4 jajka
- masło (ok 274 g)
- cukier (ok 274 g)
- mąka (ok 274 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- melon
- kruszonka
Jajka zważyć razem ze skorupkami. Moje ważyły 274 gramy. Masło (tyle ile ważyły jajka) utrzeć z taką samą ilością cukru (274). Dodać na przemian jajka z z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pokrojonego w cząstki melona. Posypać kruszonką. Piec ok 50 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twój komentarz będzie widoczny, dopiero jak go przeczytam. Przed opublikowaniem komentarza kliknij podgląd, żeby go zobaczyć.