czwartek, 21 kwietnia 2016

Tort Świnka Peppa

Dzisiaj przepis na ciasto czekoladowe bez glutenu. Osobiście jestem zwolennikiem glutenu, bo bez niego nie udały by się te wszystkie moje torty i ciasta. Ale są niestety tacy którzy glutenu nie jedz ą. Z różnych powodów. Zwykle jak znajduję przepisy na bezglutenowe ciasta to mimo zachwytów  na temat wypieków zwykle to są jakieś gnioty. Może dlatego, że Ci którzy je zamieszczają uważają, że gluten to "biała śmierć" i chcą za wszelką cenę udowodnić, że życie bez  glutenu jest lepsze niż z glutenem. A ja obserwując tych, którzy nie jedzą glutenu raczej mam wrażenie że życie bez glutenu (jak ktoś naprawdę nie może) nie jest wcale takie fajne.
Mój przepis na ciasto bezglutenowe odkryłam rok temu, jak siedziałam na długim zwolnieniu i miałam mnóstwo czasu na oglądanie programów kulinarnych. Pochodzi ze strony doradcy smaku, ale ja w swoim przepisie nie używam mąki, dlatego jest to przepis bezglutenowy. Ciasto jest pyszne, czekoladowe, a jak zastąpi się w nim cukier ksilitolem (co już robiłam i wychodzi), to może być też dla tych, którzy dbają o linię. A oto przepis:

Czekoladowe ciasto bez glutenu

  • czekolada 350 g 
  • masło 300 g 
  • cukier 160
  • jajka 8 szt. 
  • migdały 100 g 
  • cukier puder 
  • cynamon mielony 
  • imbir mielony 
  • gałka muszkatołowa mielona 
  • laska wanilii 2 szt. 
  • sól morska
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do czekoladowej masy i dokładnie wymieszać. Dodać tarte migdały. Na koniec dodać ubite ze szczyptą cukru białka. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

I jeszcze tytułowy tort ze świnką Peppą.

1 komentarz:

  1. Asiu to teraz nowe wyzwanie: Torty Wegańskie !

    OdpowiedzUsuń

Twój komentarz będzie widoczny, dopiero jak go przeczytam. Przed opublikowaniem komentarza kliknij podgląd, żeby go zobaczyć.