Od imienin minęły już dwa miesiące, a tu wcale nie było okazji na wykorzystanie formy. Zatem sama wymyśliłam okazję. Po prostu zaniosłam ciasto na spotkanie z Tiną.
Nie zrobiłam typowego przekładanego tortu, tylko udekorowałam upieczone ciasto lukrem maślanym. Na ciasto wykorzystałam przepis dołączony do mojej innej jeszcze nie używanej formy w kształcie księgi. W przepisie nie ma proszku do pieczenia, ale ja dodałam, bo uznałam że bez proszku to się nie uda. Z podanej proporcji wyjdą dwa domki, albo duże ciasto 34x28 cm, a oto przepis:
Ciasto czekoladowo orzechowe
- 350 g masła
- 100g cukru pudru
- 250 g cukru
- aromat waniliowy
- 8 jaj
- 350 g mąki
- 125 g grubo mielonych orzechów
- 125 g grubo mielonej czekolady
- 20 ml rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło, cukier, cukier puder wanilię i jajka utrzeć na puszystą masę. Mąkę wymieszać z czekoladą. proszkiem do pieczenia i orzechami i dodać do masy maślanej. Na koniec dodać rum. Piec ok 40 minut w temperaturze 150-180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twój komentarz będzie widoczny, dopiero jak go przeczytam. Przed opublikowaniem komentarza kliknij podgląd, żeby go zobaczyć.