piątek, 3 maja 2013

Tort na zakończenie szkoły

Po świętach zostało mi sporo zamrożonych białek (pozostałości po cieście drożdżowym) i  postanowiłam wypróbować przepis na ciasto drożdżowe z samych białek.  Ciasto oczywiście nie jest tak pyszne jak to z e-booka Magdy Gesler, ale spokojnie może być rodzajem słodkiej bułki śniadaniowej.  Z przepisu wychodzą dwie standardowe babki. I oto przepis;
Ciasto drożdżowe na białkach

  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 6 dag drożdży
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 8 białek
  • 4 łyżki rodzynek
  • szczypta soli

Do miski przesiać 1,5 szklanki maki, wlać letnie mleko dodać pokruszone drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać. Zaczyn odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę maki, sól, rodzynki, wymieszać. Dodać ubite na sztywno białka, wyrobić, na koniec dodać roztopione masło i jeszcze  raz dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na koło 1 godzinę.  Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni(sprawdzić patyczkiem).

Ela poprosiła mnie o zrobienie tortu na pożegnanie ze swoja klasą. Chciała, żeby na torcie były wypisane imiona wszystkich jej uczniów. Zrobiłam tort w kształcie księgi z podobiznami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twój komentarz będzie widoczny, dopiero jak go przeczytam. Przed opublikowaniem komentarza kliknij podgląd, żeby go zobaczyć.