czwartek, 12 kwietnia 2012

Babka z amaretto

Co prawda sezon na baby to Wielkanoc, ale okres wielkanocny jest aż do Bożego Ciała, to może być przepis na babkę. Ja co prawda na święta upiekłam zamiast jednej baby mała babeczki - koszyczki, które przybrałam kwiatami, ale myślę że ciasto dobrze wypadnie w każdej innej formie. 
Babka marmurkowa z amaretto

  • 5 jajek
  • 20 dag cukru
  • 30 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek amaretto
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki kakao

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Doda amaretto i olej. Mieszając dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do formy wlać połowę ciasta. Resztę wymieszać z kakao i wlać na jasne ciasto, delikatnie wymieszać widelcem. Piec ok. 60 minut w temperaturze 150-180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twój komentarz będzie widoczny, dopiero jak go przeczytam. Przed opublikowaniem komentarza kliknij podgląd, żeby go zobaczyć.