czwartek, 14 kwietnia 2011

Wielkanocny mazurek migdałowy ze śliwkami

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Nie mogę się już ich doczekać. Wreszcie trochę wolnego, ale najbardziej się cieszę, że będę mogła rozwinąć skrzydła i zaszaleć w kuchni. Już zaplanowałam co przygotuję na śniadanie Wielkanocne i obiad.  Żeby tylko moja rodzina dała radę to wszystko zjeść. Dzisiaj do pracy zaniosłam, zgodnie z zapotrzebowaniem moich   koleżanek mazurka. Jest bardzo prosty, szybki i sądząc z tempa w jakim znikał smaczny. 
Mazurek migdałowy ze śliwkami

  • 30 dag mielonych migdałów
  • 30 dag cukru
  • 3 białka
  • 30 dag suszonych śliwek
  • 10 dag migdałów bez skórki
  • 10 dag czekolady
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
Mielone migdały wymieszać z 20 dag cukru, dodać białka i mieszać aż powstanie gęsta masa. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłożyć ciasto. Piec 25minut w temperaturze 150-170 stopni. W tym czasie śliwki pokroić w kostkę, Zalać sokiem pomarańczowym i dusić w rondelku aż się rozpadną. Dodać posiekane migdały, resztę (10 dag) cukru i startą czekoladę. Masę wyłożyć na ciasto migdałowe i piec jeszcze 15 minut. 


1 komentarz:

  1. Pychota! Zrobię taki na Wielkanoc, mam nadzieję tylko, że nie zniknie tak szybko i zdążę się nim podelektować:)
    Iwona

    OdpowiedzUsuń

Twój komentarz będzie widoczny, dopiero jak go przeczytam. Przed opublikowaniem komentarza kliknij podgląd, żeby go zobaczyć.