czwartek, 5 maja 2011

Pyszna polędwica

Dzisiaj z powodu matur przepisu na ciasto nie będzie (nie byłoby komu tego ciasta jeść, wszyscy po maturze biegną do domu). Ale przecież trzeba jakoś uczcić dzień matury królowej nauk, matematyki. Podam zatem obiecany na ostatnim "babskim wieczorze" przepis na pieczony schab w cieście francuskim, według Ewy (tej od tortu z szampanem). Zdjęcia nie będzie, bo u mnie dzisiaj na obiad były schabowe zapiekane z parmezanem.
Pieczona polędwica w cieście francuskim
Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 1 paczka  ciasta francuskiego
  • 100g sera niebieskiego ( lazur, rokpol, gorgonzola)
Polędwicę posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni z obu stron (około 30 minut). Zdjąć z patelni i poczekać aż mięso odpocznie i wypuści ewentualny sok. Rozwinąć ciast francuskie , położyć plastry sera, na tym położyć polędwicę i ser, zawinąć ciasto, zlepić na końcach. Można na wierzch wyciąć dekorację z resztek ciasta, np listki albo jakieś inne kwiatki. Posmarować na wierzchu żółtkiem  Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni aż ciasto francuskie się dobrze zarumieni.

1 komentarz:

Twój komentarz będzie widoczny, dopiero jak go przeczytam. Przed opublikowaniem komentarza kliknij podgląd, żeby go zobaczyć.