sobota, 4 czerwca 2011

Ciasto z truskawkami

W miniony czwartek zaniosłam do pracy ciasto z truskawkami oczywiście. Uwielbiam truskawki i mogłabym je  jeść przez cały dzień. Makaron z truskawkami, koktajl truskawkowy, sałatka z rukolą i truskawkami, placki z truskawkami i biszkopt z truskawkami i galaretką. To mogłoby być moje codzienne menu przez maj i czerwiec. Tym razem na zrobienie tego ciasta trzeba przewidzieć trochę więcej czasu, bo galaretka musi stężeć. Moja galaretka rozpuściła się w czasie transportu i truskawki były raczej osobno, ale nikomu to nie przeszkadzało. A oto przepis. 
Ciasto z truskawkami

  • 350 g mąki
  • 250 g cukru
  • 6 jaj
  • 175 g masła
  • 1 litr mleka
  • 250 g kremówki
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 300 g kaszy manny
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 2 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe ( każda na 0,5 litra wody)
Z mąki, 150g cukru, 2 jaj, masła zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Resztę cukru, mleko, kremówkę i cukier waniliowy zagotować. Dodać kaszę mannę, dokładnie wymieszać, dodać żółtka, i kwaśną śmietanę. Ostudzić. Po ostudzeniu wymieszać mikserem i dodać ubite na sztywno białka. Ciasto wyłożyć na brytfannę i piec przez 15 minut. w temperaturze 150-170 stopni. wyłożyć masę z kaszy manny na podpieczone ciasto i piec jeszcze przez 30 minut. Na ostudzone ciasto wyłożyć pokrojone na połówki truskawki i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 3/4 litra wody. 


1 komentarz:

Twój komentarz będzie widoczny, dopiero jak go przeczytam. Przed opublikowaniem komentarza kliknij podgląd, żeby go zobaczyć.