czwartek, 1 grudnia 2011

Ciasto z serem pod bezową chmurką

Tym razem zrobiłam sernik, ale nie taki klasyczny wiedeński, ale właściwie placek z serem. Wszystkim jak zwykle smakowało (głodny wszystko zje) chociaż ja następnym razem dodam więcej cukru do białek, żeby beza wyszła bardziej sztywna. A oto przepis:
Sernik pod bezową chmurką

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g i 1szklanka i 3 łyżki cukru
  • 250 g suszonych moreli
  • 2 kieliszki rumu
  • 800 g twarogu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego

Morele zalać rumem. Z maki, masła, 2 jajek, proszku do pieczenia i szklanki cukru zagnieść ciasto. Wylepić ciastem formę i wstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z  150 g cukru, dodać ser, śmietanę, rum od moreli kaszę i wiórki. Ciasto piec 10 minut w temp. 150 stopni. Wyłożyć na nie masę serową i piec 25 minut. Białka ubić na sztywno z cukrem i budyniem. Masę wyłożyć na ciasto i piec jeszcze 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twój komentarz będzie widoczny, dopiero jak go przeczytam. Przed opublikowaniem komentarza kliknij podgląd, żeby go zobaczyć.