piątek, 16 grudnia 2011

Jak już upieczecie piernik

Jak już upieczecie pierniczki, albo piernik to możecie zrobić na Wigilię śledzia z piernikiem.
Co prawda śledzia się nie piecze i nie bardzo pasuje ten przepis do mojego bloga, ale ostatnio Ela codziennie  dopomina się o ten przepis. W końcu piernik w tym przepisie jest pieczony. Przepis dostałam od Ewy, która twierdzi że jest to przepis  Marty Gessler.  
Śledź z piernikiem


  • 3 łyżki miodu
  • sok z 3 cytryn
  • 5 goździków
  • 4 ziela angielski
  • łyżka cynamonu
  • sól
  • 1 szklanka oliwy
  • 1 mała cebula
  • kawałek piernika
Miód rozpuścić w garnku, dodać sok z cytryn, goździki, ziele angielskie, sól, olej, pokrojoną cebulę, starty na tarce piernik.
Śledzie namoczyć mleku, po wyjęciu osuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć na półmisku i polać sosem. wstawić na 2 godziny do lodówki.

2 komentarze:

  1. Narobiłaś mi smaku tym śledzikiem. A czy kupny piernik może być i jakie powinien spełniać warunki? Boję się, że wypieczonym przeze mnie mogłabym spaskudzić śledzia.
    Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem jak z kupnym, ważne żeby piernik nie miał polewy. Może jak autorka tego bloga będzie w okolicy Iwonki, to podrzuci jej kilka pierniczków bez lukru :)

    OdpowiedzUsuń

Twój komentarz będzie widoczny, dopiero jak go przeczytam. Przed opublikowaniem komentarza kliknij podgląd, żeby go zobaczyć.