Dzisiaj okazało się, że popularnym postanowieniem wielkopostnym jest rezygnowanie ze słodyczy. Ale na szczęście jest jeszcze spora grupa degustatorów i dzisiejsze ciasto zostało zjedzone. Pozostając w klimacie ciast o zagranicznych nazwach Drezdeńskie ciasto drożdżowe.
Pyszne ciasto drożdżowe robi na święta moja teściowa i ja nawet nie próbuję jej w tym dorównać. Dlatego moje cista drożdżowe zwykle są z jakimś dodatkiem. Używam często do ich wyrabiania malaksera, żeby było szybciej. Tak zrobiłam i dziś. Drezdeńskie ciasto drożdżowe
Składniki
Na ciasto drożdżowe :
- 350 g mąki
- 15 g drożdży
- 1/8 litra letniego mleka
- 1 jajo
- 30 g masła
- 30 g cukru
- szczypta soli
Na masę serową:
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- otarta skórka z cytryny
- 500 g sera
Na masę maślaną:
- 180 g masła
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 30 g płatków migdałowych
Drożdże rozpuścić w mleku cukrem i jak wyrosną wlać do miski z mąką i solą, dodać jajko i stopione masło. Wyrobić ciasto i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć rozwałkowane ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć je widelcem.
Na masę serową jajka ubić z cukrem i skorka cytrynową na pienistą masę, a następnie dodać po łyżce ser. Wylać masę na ciasto drożdżowe.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jedno jajo i mąkę z następnie resztę jajek. Wyłożyć na masę serową, posypać płatkami migdałowymi.
Piec około 40 minut w temp 180 stopni
Normalnie omijam ciasto drożdżowe szerokim łukiem, ale to pachniało tak apetycznie, że dałam się skusić. Najlepszą reklamą ciasta niech będzie to, że nawet wzięłam dokładkę:)Polewa maślana - rewelacja. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIwona